marți, 22 noiembrie 2011

ARTICOL DIN ADEVARUL

Noua Poliţie Locală, un proiect eşuat

Deşi aprobat în CSAT la 26 octombrie anul acesta, proiectul „de reformă" al ministrului Traian Igaş privind transferul a 8.000 de poliţişti de la Rutieră şi Ordine Publică în subordinea administraţiilor locale a eşuat lamentabil. Ultima întâlnire pe care Igaş a avut-o pe această temă, săptămâna trecută, la Oradea, cu şefii de arme din MAI, s-a finalizat cu o singură concluzie: „Proiectul nu se va aplica curând, asta dacă se va mai aplica vreodată", după cum au explicat surse din poliţie. Proiectul de lege avansat de Traian Igaş are lacune din mai multe puncte de vedere:
- Social. Singurul argument al ministrului a fost acela că primarul cunoaşte mai bine problemele de ordine publică ale cetăţenilor, dar un astfel de argument poate fi valabil doar pentru comunităţile mici. Proiectul lui Igaş viza doar municipiile şi oraşele cu peste 20.000 de locuitori.
- Disoluţia autorităţii. Ar fi dificil de coordonat o structură de poliţie formată din funcţionari publici nepregătiţi (foştii gardieni publici) şi funcţionari publici cu statut special (poliţişti). Acestora din urmă li se afectează grav şi autoritatea, şi independenţa politică, garantată de Statutul Poliţistului, prin subordonarea faţă de primarul-politician.
- Economic. Proiectul avansat de Traian Igaş ar fi putut fi viabil în condiţiile în care venea ca o soluţie pentru degrevarea bugetului de stat. Or, aşa cum a explicat ministrul Internelor pentru „Adevărul", poliţiştii vor fi transferaţi în subordinea administraţiilor locale, cu tot cu sursa financiară.  Adică MAI. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu